Nadal: Escudella i carn d’olla
330/12/2017 per cuinaresfacil
Per Nadal, la tradició a les llars catalanes és la de menjar una bona escudella de galets i la carn d’olla (i si et queda gana el pollastre al forn de tercer plat).
L’escudella no és més que un caldo però molt més complet que el que fem habitualment per fer sopa. S’hi posa més varietat de carns, la tradicional pilota i patata, col i cigrons.
La carn d’olla és tota la carn i verdures que hem utilitzat per fer l’escudella que es serviran de segon plat.
Què he de comprar?
Ingredients per 6 – 8 persones aprox.
- 2 ossos de vedella
- 2 ossos de porc (espinada)
- 1 tros de vedella (falda)
- 1 tall de conill de vedella
- 1/2 peu de porc
- 1 tros d’orella
- 1/4 pollastre de dalt
- 1/8 de gallina de baix
- 3 botifarres crues
- 2 botifarres negres
- 2 talls de cansalada
- Pilota (es pot comprar feta o fer-la tu)
- 1 manat d’herbes
- 1 col d’olla
- 5-6 patates (depèn de la mida)
- cigrons (es poden comprar fets o coure’ls tu)
Ingredients per la pilota:
100 g de carn picada de vedella, 100g de carn picada de porc, 1 ou, crosta de pa i una mica d’all i julivert.
Com ho fem?
Primer l’escudella.
Temps total unes 4 o 5 hores.
Si els cigrons els coem nosaltres, els haurem de posar en remull el dia abans, amb aigua i sal, i l’endemà coure’ls a part (sense acabar de coure ja que s’acabaran a l’olla de l’escudella).
- Agafem una olla ben grossa i l’omplim d’aigua.
- Afegim els ossos, el manat d’herbes, el pollastre, la gallina, la falda de vedella, l’orella i el peu de porc.
- Deixem que bulli unes dues o tres hores vigilant que no es quedi sense aigua. Si en falta, anirem afegint.
- Mentrestant, farem la pilota.
- Agafem un bol i hi posem la carn picada, l’ou, la crosta de pa remullada i, opcionalment, una mica d’all i julivert.
- Amb les mans anem barrejant, donem forma allargada i enfarinem. Deixem reservada fins al moment de posar a l’olla de l’escudella.
- Quan quedi una hora aprox. afegim les botifarres, el conill de vedella, la cansalada i la pilota.
- Quan quedi mitja hora, posarem la patata, la col i els cigrons que ja els tindrem gairebé cuits (dins una xarxa perquè sinó se’ns barrejarien).
Ja tenim el caldo de l’escudella fet!
Anem a preparar la carn d’olla.
- Colem l’escudella.
- En dues safates anirem posant tota la carn i la verdura que ha servit per fer el caldo.
- A una safata hi posarem la col, la patata i els cigrons i la pilota (que haurem tallat a rodanxes).
- A l’altra safata, posarem la carn tallada a trossets: pollastre, gallina, el conill de vedella, les botifarres, el peu de porc, l’orella i la cansalada.
Servirem a cadascú el que vulgui, que s’ho amanirà amb un rajolí d’oli d’oliva.
Per fer els galets:
- Com que són tan grans, els bullirem amb aigua sola una estona, ja que si no ens quedaríem sense caldo de l’escudella.
- Quan ja els tenim una mica cuits, posarem el caldo de l’escudella a una olla i els acabarem de coure.
Bon profit!!!
I Bon Nadal!!!
[…] Nadal, la tradició a les llars catalanes és la de menjar una bona escudella de galets i la carn d’olla (i si et queda gana el pollastre al forn de tercer […]
[…] Nadal, la tradició a les llars catalanes és menjar escudella i carn d’olla. Aquí podeu veure la recepta sencera i tots els […]
[…] Origen: Nadal: Escudella i carn d’olla […]